Cum abordăm răceala la rinichi: Simptome și tratament

Răceala la rinichi, cunoscută medical sub numele de pielonefrită, este o infecție a rinichilor care poate cauza simptome severe și necesită tratament prompt. Această afecțiune poate fi provocată de bacterii care se răspândesc din vezica urinară către rinichi, provocând inflamație și disconfort. În acest articol, vom explora simptomele, cauzele și opțiunile de tratament pentru răceala la rinichi, oferindu-ți informațiile necesare pentru a gestiona eficient această afecțiune.

Ce este răceala la rinichi?

Pielonefrita este o infecție a rinichilor care apare de obicei atunci când bacteriile din tractul urinar inferior se răspândesc la rinichi. Rinichii, situati de fiecare parte a coloanei vertebrale, au rolul de a filtra sângele și de a elimina deșeurile și excesul de apă din organism, formând urina. Infecțiile rinichilor pot afecta aceste funcții esențiale și pot cauza complicații grave dacă nu sunt tratate corespunzător.

Cauzele infecției

Pielonefrita este cel mai adesea cauzată de bacterii, în special Escherichia coli (E. coli), care se răspândesc din tractul urinar inferior (uretra și vezica urinară) către rinichi. Alte bacterii, precum Klebsiella, Proteus și Enterobacter, pot provoca, de asemenea, această infecție.

Factori de risc

Anumiți factori pot crește riscul de a dezvolta o infecție la rinichi:

 • Infecții recurente ale tractului urinar: Persoanele cu istoric de infecții urinare frecvente sunt mai predispuse la pielonefrită.
 • Obstrucții urinare: Pietrele la rinichi sau alte obstrucții care blochează fluxul urinar pot favoriza infecțiile.
 • Sarcina: Modificările hormonale și presiunea asupra vezicii urinare în timpul sarcinii pot crește riscul de infecții urinare.
 • Sistem imunitar slăbit: Persoanele cu sistem imunitar compromis, cum ar fi cele cu diabet sau afecțiuni autoimune, sunt mai vulnerabile la infecții.
 • Catetere urinare: Utilizarea prelungită a cateterelor urinare poate facilita intrarea bacteriilor în tractul urinar.

Simptomele răcelii la rinichi

Simptomele pielonefritei pot varia în intensitate, dar de obicei includ:

 • Durere în zona lombară: Durerea este adesea localizată în partea inferioară a spatelui, de obicei pe una dintre părți.
 • Febră și frisoane: Temperaturile ridicate și frisoanele sunt comune și indică prezența unei infecții.
 • Simptome urinare: Acestea pot include nevoia frecventă de a urina, senzația de arsură la urinare și urină tulbure sau cu miros puternic.
 • Greață și vărsături: Infecțiile severe pot provoca greață și vărsături.
 • Oboseală și stare generală de rău: Persoanele cu pielonefrită se pot simți foarte obosite și lipsite de energie.

Diagnostic

Diagnosticul pielonefritei se face de obicei printr-o combinație de evaluare a simptomelor, examinare fizică și teste de laborator:

 • Analize de urină: Un test de urină poate detecta prezența bacteriilor, leucocitelor (celule albe din sânge) și nitriților, indicând o infecție urinară.
 • Culturi de urină: Aceasta poate identifica tipul specific de bacterii care provoacă infecția și poate ajuta la alegerea tratamentului antibiotic adecvat.
 • Teste de sânge: Testele de sânge pot arăta semne de infecție și inflamație.
 • Imagistică: În cazurile severe sau recurente, medicul poate recomanda o ecografie sau o tomografie computerizată (CT) pentru a evalua structura rinichilor și a identifica eventualele anomalii.

Tratament

Tratamentul pielonefritelor implică de obicei administrarea de antibiotice pentru a elimina infecția și ameliorarea simptomelor. În funcție de severitatea cazului, tratamentul poate varia:

Antibiotice

 • Orale: În cazurile mai ușoare, antibioticele orale sunt de obicei suficiente. Este esențial să urmezi întreaga cură de antibiotice, chiar dacă simptomele dispar înainte de terminarea tratamentului.
 • Intravenoase: În cazurile severe, spitalizarea și administrarea de antibiotice intravenoase pot fi necesare pentru a combate infecția rapid și eficient.

Tratament simptomatic

 • Hidratare: Consumul de lichide ajută la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Apa și sucurile naturale fără zahăr sunt cele mai recomandate.
 • Medicamente pentru durere: Analgezicele, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pot ajuta la ameliorarea durerii și a febrei.

Prevenirea complicațiilor

 • Monitorizare medicală: Urmărirea atentă a evoluției simptomelor și efectuarea unor analize suplimentare după terminarea tratamentului antibiotic sunt esențiale pentru a te asigura că infecția a fost complet eliminată.
 • Stil de viață sănătos: Menținerea unui sistem imunitar puternic prin alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și somn adecvat poate ajuta la prevenirea infecțiilor recurente.

Prevenție

Prevenirea pielonefritelor implică măsuri care reduc riscul de infecții urinare:

 • Igienă personală: Practicile de igienă adecvate, cum ar fi ștergerea din față spre spate după utilizarea toaletei, pot reduce riscul de transfer al bacteriilor în tractul urinar.
 • Consumul adecvat de lichide: Hidratarea corespunzătoare ajută la eliminarea bacteriilor din tractul urinar.
 • Urinarea regulată: Evitarea reținerii urinei pentru perioade lungi de timp poate reduce riscul de infecții.
 • Evitarea produselor iritante: Folosirea produselor de igienă intimă blânde și evitarea iritanților precum spray-urile deodorante și băile cu bule pot ajuta la menținerea sănătății tractului urinar.

Concluzie

Răceala la rinichi, sau pielonefrita, este o afecțiune serioasă care necesită atenție medicală promptă și tratament adecvat. Recunoașterea simptomelor timpurii, diagnosticarea corectă și respectarea tratamentului prescris sunt esențiale pentru a preveni complicațiile și a asigura o recuperare completă. Prin adoptarea unor măsuri preventive simple, cum ar fi igiena personală adecvată și menținerea unui stil de viață sănătos, poți reduce riscul de infecții urinare și, implicit, de pielonefrită. În cazul apariției simptomelor de infecție urinară, consultă imediat medicul pentru a primi tratamentul necesar și a proteja sănătatea rinichilor.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *