6 afecțiuni autoimune care influențează greutatea corporală

Afecțiunile autoimune sunt boli în care sistemul imunitar atacă în mod eronat propriile celule și țesuturi ale organismului. Aceste afecțiuni pot avea un impact semnificativ asupra greutății corporale, fie prin creșterea în greutate, fie prin pierderea în greutate. În acest articol, vom explora șase afecțiuni autoimune care pot influența greutatea corporală și modul în care acestea afectează metabolismul și sănătatea generală.

1. Tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă tiroida, ducând la hipotiroidism (producție insuficientă de hormoni tiroidieni). Acești hormoni reglează metabolismul, iar deficitul lor poate duce la:

 • Creștere în greutate: Hipotiroidismul încetinește metabolismul, ceea ce poate duce la creșterea în greutate, oboseală și retenție de apă.
 • Simptome adiționale: Oboseală, sensibilitate la frig, piele uscată și depresie.

2. Boala Graves

Boala Graves este o altă afecțiune autoimună care afectează tiroida, dar în acest caz, rezultă în hipertiroidism (producție excesivă de hormoni tiroidieni).

 • Pierderea în greutate: Hipertiroidismul accelerează metabolismul, ceea ce poate duce la pierderea în greutate, chiar și în prezența unui apetit crescut.
 • Simptome adiționale: Bătăi rapide ale inimii, anxietate, tremurături și insomnie.

3. Lupus Eritematos Sistemic (LES)

Lupusul este o boală autoimună cronică care poate afecta mai multe organe și sisteme ale corpului, inclusiv pielea, articulațiile și rinichii.

 • Creștere în greutate: Tratamentul cu corticosteroizi, utilizat frecvent pentru a controla inflamația în lupus, poate duce la creșterea în greutate.
 • Pierderea în greutate: În timpul crizelor de lupus, pierderea apetitului și a masei musculare poate duce la pierderea în greutate.

4. Artrita Reumatoidă (AR)

Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care afectează în principal articulațiile, dar poate avea și efecte sistemice.

 • Pierderea în greutate: Inflamația cronică și durerea pot duce la pierderea apetitului și a greutății corporale.
 • Creștere în greutate: Similar lupusului, utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor pentru a controla inflamația poate contribui la creșterea în greutate.

5. Boala Celiacă

Boala celiacă este o afecțiune autoimună în care ingestia de gluten duce la o reacție imună în intestinul subțire, provocând inflamație și leziuni ale mucoasei intestinale.

 • Pierderea în greutate: Malabsorbția nutrienților din cauza leziunilor intestinale poate duce la pierderea în greutate și deficiențe nutriționale.
 • Creștere în greutate: Odată ce glutenul este eliminat din dietă, absorbția nutrienților se îmbunătățește și poate apărea creșterea în greutate.

6. Boala Addison

Boala Addison este o afecțiune autoimună rară în care glandele suprarenale nu produc suficienți hormoni corticosteroizi.

 • Pierderea în greutate: Deficitul de hormoni suprarenali, în special cortizolul, poate duce la pierderea în greutate, oboseală extremă și hipotensiune.
 • Simptome adiționale: Slăbiciune musculară, hiperpigmentare a pielii și poftă de sare.

Concluzie

Afecțiunile autoimune pot avea un impact semnificativ asupra greutății corporale, influențând metabolismul și echilibrul hormonal. Este esențial ca persoanele afectate de aceste boli să colaboreze îndeaproape cu medicii lor pentru a gestiona simptomele și a menține o greutate sănătoasă. Adaptarea dietei, tratamentele medicamentoase și monitorizarea regulată a stării de sănătate pot ajuta la minimizarea impactului acestor afecțiuni asupra greutății și la îmbunătățirea calității vieții.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *